Usuwanie konta
Konto w Fakturni możesz usunąć samodzielnie. Operacja jest nieodwracalna, dlatego przed jej wykonaniem upewnij się, że masz zabezpieczone wszystkie potrzebne dokumenty.
Usunięcie konta jest trwałe. Stracisz dostęp do wystawionych dokumentów, bazy kontrahentów i produktów oraz konfiguracji konta.
Zanim usuniesz konto
- Pobierz dokumenty (PDF), które mogą być Ci potrzebne, na przykład do celów księgowych i podatkowych. Pamiętaj, że przepisy wymagają przechowywania faktur przez określony czas.
- Jeżeli korzystasz z powiązanych kont, usunięcie dotyczy tylko tego konta, na którym wykonasz operację. Powiązania z pozostałymi kontami zostają usunięte po obu stronach.
- Jeżeli masz konta pracownicze, zostaną one dezaktywowane i ukryte razem z Twoim kontem. Pracownicy stracą dostęp natychmiast, a ich adresy e-mail wracają do puli: były pracownik może założyć na taki adres własne konto w Fakturni albo zostać pracownikiem u innego właściciela. Zdjęcia profilowe pracowników zostają usunięte.
- Jeżeli konto jest połączone z KSeF, połączenie zostanie rozłączone, a zapisane tokeny i certyfikat usunięte.
Gdzie usuniesz konto
Przejdź pod adres https://app.fakturnia.pl/konto/moje-konto/bezpieczenstwo i znajdź sekcję "Usuń konto" na dole strony.
Wybierz Więcej → Moje konto i przewiń do sekcji Niebezpieczna strefa, w której znajduje się opcja Usuń konto.
Jak usunąć konto
- W sekcji "Usuń konto" kliknij przycisk "Usuń konto".
- W oknie "Potwierdzenie usunięcia konta" przeczytaj ostrzeżenie i potwierdź przyciskiem "Usuń konto" (lub zrezygnuj przyciskiem "Anuluj").
- Na ekranie Usuń konto przeczytaj ostrzeżenie i zaznacz pole "Rozumiem, że tej operacji nie można cofnąć.". Dopiero wtedy przycisk "Usuń konto" stanie się aktywny.
- Naciśnij "Usuń konto" i potwierdź operację w oknie "Potwierdzenie usunięcia konta".
Usunięcie nie wymaga ponownego podania hasła, dlatego przed potwierdzeniem upewnij się, że wybrałeś właściwe konto (nazwa i adres e-mail są widoczne na ekranie "Moje konto").
Co dzieje się po usunięciu
- Zostajesz wylogowany, a wszystkie sesje konta, Twoje i pracowników, na wszystkich urządzeniach kończą się natychmiast. Lista urządzeń zostaje wyczyszczona.
- Subskrypcje powiadomień push w przeglądarce i na telefonie zostają odpięte od konta. Jeżeli ta sama przeglądarka odbiera powiadomienia innych powiązanych kont, te konta dostają je nadal.
- Adres e-mail konta zostaje zwolniony i możesz użyć go ponownie przy rejestracji nowego konta. Logowanie przez Google i Apple zostaje odłączone.
- Na dotychczasowy adres e-mail otrzymasz wiadomość potwierdzającą usunięcie konta.
Zobacz też
Zapytaj AI o ten artykuł
Wybierz asystenta. Otworzy się z gotowym pytaniem, przeczyta ten artykuł i odpowie na Twoje pytania.